Power Cup 2024

Nuijamiesten mukana Joensuun Power Cupissa

Jo paljon ennen kesäkuuta monien lentopalloilijoiden kesäsuunnitelmakeskusteluissa puhuttiin Joensuun Power Cupista, jota odotettiin innolla ja hieman jännittyneenäkin. Lopulta koitti kesäkuun ensimmäisen keskiviikon iltapäivä, jolloin Ylikiimingin Seon pihalla odotti Timo Ojala linja-auton kanssa lähtijöitä maailman suurimpaan lentopallotapahtumaan. Kemppaisen Sara ja Ilmo ottivat linja-autolle saapuvia nuoria lentopalloilijoita, valmentajia ja huoltajia vastaan ja tarjosivat saapuville S-market Ylikiimingin lahjoittamia matkaeväitä.

Lopulta kaikki, Vimparin Heikkiä lukuun ottamatta, olivat linja-autossa ja matka kohti Joensuuta alkoi. Heikki napattiin matkalta kyytiin, ja muistona viimeiseksi kyytiin saapumisesta hän sai matkalle kivan pienen yllätystehtävän, jossa kaikki pääsivät arvaamaan oikeaa tulosta. Kuinka kauan Heikiltä menee aikaa, kun hän kiertää linja-auton viisi kertaa ympäri? Ruokatauko pidettiin Kontiomäen Nesteellä, jossa myös Heikki suoritti kilpailutehtävänsä. Lähimmäksi oikean vastauksen tiesi Kari, joka sai palkinnoksi SEO Bar & Grill Ylikiimingin lahjoittaman pitsalahjakortin.

Linja-autossa kuului mukava puheen sorina koko matkan ajan. Matka-ohjelmana osallistuttiin Elämäni Biisi -visailuun, jossa oman elämänsä biisit olivat valinneet ja siihen liittyvät vihjeet ja tarinat kertoivat Nuijamiesten lentopallovalmentajista Ilmo Kemppainen, Riina Kittilä, Jukka Kummala, Eija Madetoja, Heikki Vimpari ja Pekka Vimpari. Kaikki pääsivät arvuuttelemaan, kenen biisistä milloinkin oli kyse. Hienoja tarinoita ja biisejä valmentajat olivatkin keksineet.

Matka eteni sen verran joutuisasti, että matkalla pysähdyttiin vielä Juukassa. Sieltä matka jatkui Joensuuhun Karsikon koululle, jossa Nuijamiehet majoittuivat Power Cupin ajan. Karsikon koulu osoittautui oikein mukavaksi ja toimivaksi majapaikaksi. Koulun pihalla oli kivasti leikki- ja pelipaikkoja sekä vieressä K-market Pohjanneito ja Pizzeria Pauliina, joka oli etenkin aikuisväen suosiossa. Lähimmälle uimarannallekaan ei ollut pitkästi matkaa ja siellä osa Nuijamiesten lentopalloilijoista kävikin useamman kerran. Nuijamiesten lentopallojaoston puheenjohtaja Pekka Vimparin mukaan yksi reissun mieleenpainuvimmista kokemuksista liittyi juuri uimarannalle.

-       Tällä reissulla oli kyllä ikimuistoista se, kun käytiin pikkupoikien kanssa uimassa A- tai B-tyttöjen kanssa. Kari heitti jerryä niiden isojen tyttöjen kanssa. Se jäi kyllä hyvin mieleen, Pekka naurahtaa.

Karsikon koululla Nuijamiehet majoittuivat useammassa eri luokassa. Kaikille jaettiin kisapassit ja -paidat. Koulun ulko-ovet olivat lukossa koko ajan, eikä ovista päässyt sisään ilman kisapassia. Kun patjat oli saatu pumpattua ja pedit pedattua, etsittiin pesupaikat ja käytiin iltapalalla. Karsikon koululla syötiinkin aina aamu- ja iltapalat. Ensimmäiselle turnauspäivälle tehtiin suunnitelma ja aikataulu. Nuijamiesten Power Cupin WhatsApp-ryhmä toimi hyvänä tiedotuskanavana koko reissun ajan. Bussikuski Timo ja matkanjohtaja Ilmo tiedottivat aina, mistä ja milloin bussi tulee hakemaan kyytiläisiä. Timo ja Ilmo olivatkin koko reissun ajan mainio tehoparivaljakko, jolta kaikki hoitui mutkattomasti ja sujuvasti.

Ensimmäinen turnauspäivä oli torstai, joka oli myös viikon lämpimin päivä. Lentopalloilijat oli jaettu Mehtimäen urheilupuiston alueella ja Joensuun raviradan kupeessa oleville viidelle eri pelikenttäalueelle, joissa kaikissa oli kahdestakymmenestä lähemmäs sataan pelikenttää. Nuijamiehet pelasivat Louhelan kivituhkakentällä, Joensuu Areenalla sekä Joensuun pesäpallostadionilla. Linja-autolta joukkueet jakaantuivat valmentajineen ja huoltajineen omille pelipaikoilleen. Jokaisella joukkueella oli viikon aikana myös useita tuomaroitavia pelejä hoidettavana, joten ohjelmaa kisapäivien aikana riitti. Kisapäivien aikana lounaat ja päivälliset tarjoiltiin Joensuu Areenalla, jossa joukkueet kävivät syömässä omien aikataulujensa mukaan sopivissa väleissä. Mahdollisuuksien mukaan Nuijamiesten pelaajat kävivät myös kannustamassa muita Nuijamiesten joukkueita.

Ensimmäisen kisapäivän päätteeksi ajettiin linja-autolla majapaikkaan, jossa ehdittiin hetki huilata ennen avajaisiin lähtöä. Avajaisissa kunnioitettiin edesmenneen Power Cupin isän oululaisen Pentti Uusi-Illikaisen muistoa. Avajaisten pääesiintyjät olivat nuorten toivomat HUGO ja Ahti, joiden biisien tahtiin myös Nuijamiehet lauloivat ja tanssivat. Myös kymmenet kännykkäkuvat ja -videot taltioituivat moneen kännykkään.

Kisapäivät kuluivat Nuijamiehillä Mehtimäen kisakentillä, mutta iltaisin jäi jonkin verran vapaa-aikaa. Monet Nuijamiehet tekivät tuttavuutta muiden lentopalloilijoiden kanssa. Myös kielikurssille nuoret pääsivät samalla koululla majoittuneiden ulkomaalaisjoukkueiden nuorten kanssa. Viikon kansainvälisiä suosikkisanoja olivat ehdottomasti ananas, sigma ja alfa, jotka taisivat tarttua myös varttuneemman Power Cup -väen sanavarastoon.

Power Cupiin oli järjestetty myös muuta erilaista oheistoimintaa niin kisapäivien lomaan kuin vapaa-ajallekin. Toiseksi viimeisen kisapäivän iltana järjestettiin kisadisko, jossa esiintyi Averagekidluke. Kisadiskon pukuteemana oli elokuvat ja sarjat. Kisadisko oli järjestetty niin, että pienemmät lentopalloilijat olivat diskoilemassa ensin, minkä jälkeen vuorossa oli isompien ilta. Huhujen mukaan ihailijat olivat ottaneet selfieitä tulevien Nuijamiesten mestareiden kanssa ja joku Nuijamiehistä oli päässyt saatillekin diskon jälkeen. Sitä ei tosin koskaan voi varmasti tietää, pitävätkö Joensuussa liikkuneet huhut paikkaansa.

Lauantain diskoilujen lomassa Nuijamiehet pakkasivat tavaroitaan, jotta ne olivat valmiina sunnuntaiaamuna pakattaviksi bussiin. Sunnuntaiaamuna Nuijamiehet heräsivät varhain aamupalalle ja veivät reippaasti tavaransa bussiin. Sen jälkeen lähdettiin jälleen kohti Mehtimäkeä ja viimeistä kisapäivää.

Kaikki Nuijamiesten kuusi joukkuetta pelasivat hienosti ja nousujohteisesti. Kehitys oli kaikilla huimaa. Nuijamiesten Power Cupin kruununa oli C-poikien tien raivaaminen tsemppisarjan finaalipeliin, jota kaikki kiirehtivät omista peleistään seuraamaan. Joensuun pesäpallostadiolla olikin seuraamassa poikien hienoa finaalipeliä todella paljon Nuijamiesten pelaajia, valmentajia, huoltajia ja kotiväkeä sekä faneja. Tunnelma finaalipelissä oli huikea. 

Finaalissa kohtasivat sarjan kaksi parasta joukkuetta Nuijamiehet ja Alahärmän Kisa, joka lähti finaaliin ennakkosuosikkina alkusarjan voiton ja edellisvuoden mestaruuden perusteella.

-       Alkusarjan ottelusta jäi erityisesti mieleen Alahärmän vanha hyökkäyspeli ja ulottuva torjunta, jollaista vastaan harvoin on päästy pelaamaan. Finaalin ensimmäinen erä tuli kuitenkin selvästi Nuijamiehille vahvan syöttöpelin ansiosta. Toiseen erään Alahärmä tuli sisuuntuneena ja johtikin erää jo selvästi. Erän puolivälin jälkeen Nuijamiesten pojat saivat kurottua eroa pikkuhiljaa kiinni. Kun vielä erän loppuhetkellä taistelupallot kääntyivät onnekkaasti meille, oli tuloksena turnausvoitto, Nuijamiesten lentopallojaoston puheenjohtaja ja C-poikien vastuuvalmentaja Pekka Vimpari tiivistää.

Suurtapahtuman päättyi palkintojenjakoseremoniaan, jossa odotettiin innolla Nuijamiesten historiallista hetkeä. Suosionosoitukset olivat huikeat, kun C-poikien pelaajat Rasmus Kauppila, Otso Kemppainen, Arttu Kummala, Jouka Niskasaari, Peetu Salo, Atte Rautakoski ja Lauri Vimpari sekä valmentajat Ilmo Kemppainen, Jukka Kummala ja Pekka Vimpari nousivat palkintojenjakolavalle. Niin Nuijamiehet nousi historiallisesti mukaan Power Cupissa voittaneiden seurojen joukkoon.

Palkintojenjakojuhlallisuuksien jälkeen Nuijamiehet palasivat vielä kerran Karsikon koululle pesulle ennen kotimatkaa. Joensuusta poimittiin vielä kyytiin Nuijamiesten ex-juniori Aukusti ja matka kohti Ylikiiminkiä alkoi juhlatunnelmissa. Pekalle oli keksitty seuraava yllätystehtävä, jonka hän suoritti Kontiomäen Nesteen pihalla. Kuinka monta lentopalloseuraa Pekka ehtii luetella puolen minuutin aikana? Kaikki pääsivät jälleen arvaamaan oikeaa tulosta. Tällä kertaa oikeita vastauksia oli useita, joten Otso Kemppainen järjesti lisäkilpailun voittajan ratkaisemiseksi. Seremoniamestari Otso löysi kekseliäänä Kontiomäen Nesteeltä Pekalle lahjaksi Elämäni Biisiin liittyneen Pasi Kauniston cd-levyn, jota bussiporukka pääsi kuuntelemaan kotimatkalla.

Ylikiiminki alkoi lähestyä ja ensimmäisenä autosta jäi pois Kari Muhoksella aplodien saattelemana. Kun linja-auto saapui Ylikiimingin Seolle, menivät kaikki muut pihalle tekemään kunniakujaa C-pojille ja heidän valmentajilleen. Aplodien ja hurraahuutojen saattelemana astuivat linja-autosta viimeisenä tuoreet Power Cup -mestarit. Nuijamiesten Power Cup -reissu päättyi juhlavasti ja fanit kyselivät, milloin torilla juhlitaan. Ilmon sanoin isoiso perhe oli yhdessä reissussa pitäen toisistaan huolta. Oli hienoa olla mukana ja osana suurta Nuijamiesten lentopalloperhettä.

Ensi kesänä Power Cup järjestetään Loimaalla, jossa juhlitaan tapahtuman 40-vuotisjuhlavuotta.

 

Teksti ja kuvat 
Pirjo Holappa